A szűrő tisztítása nagyon fontos, ugyanis ez szed össze minden ételmaradékot, ami a tányéron maradt, és, amit leöblített a víz, mégis sokszor marad koszos, mert az emberek egyszerűen elfelejtik kivenni a mosogatógép aljából. A tisztítatlan szűrőn a maradékok könnyen összegyűlhetnek, eltömíthetik a víz útját, ami így nem tud lefolyni, ráadásul higiénikusnak sem nevezhetőek. A szűrőt ideális esetben hetente legalább egyszer kellene tisztítani, így tovább bírja majd a mosogatógép, ráadásul tisztábbak lesznek benne az edények is.
Tisztán vagy koszosan tegyem be a gépbe?
Ne higgy a reklámoknak, amikor azt látod, hogy a háziasszonyok ételmaradékkal teli tányérokat raknak a gépbe. Az ott maradt étel összegyűlhet a mosogatógép réseiben, és melegágya lehet a baktériumoknak. Már egy gyors öblítés is segíthet megoldani ezt a problémát. Azonban az sem jó, ha túl tisztára mosod az edényeket, mielőtt a gépbe tennéd őket, egy kis ételmaradékra ugyanis szükség van, hogy a mosogatószer megfelelően működjön.
Sokat tegyek vagy keveset?
Ha túl sok edény kerül a mosogatógépbe, megnő a gép túlhevülésének kockázata. A gépekben természetesen vannak műszerek arra, hogy megakadályozzák a túlhevülést, de, amikor túl van töltve a masina, akkor ezeknek a műszereknek is keményebben kell dolgozniuk, és nagyobb lesz a meghibásodás kockázata. Arról nem is beszélve, hogy a zsúfolásig telerakott mosógépben könnyebben akad el a vízszórófej, és így sokszor nem lesznek elég tiszták az edények. Az sem jó viszont, ha túl kevés edény kerül a szerkezetbe, mert akkor a mosogatógép nem lesz víz- és áramtakarékos.
Vigyázz az éles tárgyakra!
Ha éles tárgyat hagysz a tányérok fiókjában, akkor nemcsak azt kockáztatod, hogy becsúszik a rekeszek alá, hanem azt is, hogy megkarcolhatja a gumis vagy szilikonos fedőréteget, ami a rácsokat borítja. Ha ez a védőréteg megsérül, a fém a folyamatos ázásnak köszönhetően hamar elkezdhet rozsdásodni, a gépet pedig idejekorán le kell majd cserélni.